Jehova!
 
Har du också just blivit skakad ur sömnen av den väckelserörelse som för stunden far land och rike runt. Vi ska visst feta av att under en månadstid smälla i oss burgare från Mac Donalds, halleluja.
 
Men snälla herr regissör Morgan Spurlock vi är inte i behov av ytterligare information som förenklar och snuttifierar komplexa förhållanden i vår omvärld. Att groteska proportioner, må vara av vad som helst, leder till underliga konsekvenser står för oss flesta redan klart som korvspad. Appropå korv, undrar vad som skulle hända den individ som valde att begränsa sitt näringsintag till Falukorv under 30 dagar och dessutom ta den i extra stora portioner. Plötslig fetma, nedstämdhet och en känsla av illamående låter som relativt troliga biverkningar.
 
Vi blir inte per automatik tjocka av att trycka i oss det som kallas skräpmat, vi blir tjocka av att uteslutande proppa i oss skräpmat. Men som vanligt tycks vi människor välja att lita till till auktoriteter, tror vad vi vill tro och se samband där det inte finns några. Och under sådana förhållande gör Spurlock oss alla en björntjänst genom att skjuta frågan bort från det egna ansvaret för kostintaget  och istället leverera lättsmälta lösningar där vissa varor framställs som dåliga.
 
Under sommarmånaderna valsade en larmrapport , som sade att vi blir feta av att titta på tv, runt i de svenska medierna. Detta är en fysiologisk omöjlighet. Genom att endast se på något kan vi omöjligen bli tjocka.
Vi blir feta av att energiintaget är för stort i förhållande till hur mycket vi gör av med genom att engagera oss i olika fysiska aktiviteter.
Men återigen, vi tror det vi vill tro och ser samband där det inte finns några. Vi har inte blivit tjocka av att se EM i fotboll och de olympiska spelen under sommaren. Har vi lagt på oss några kilon så finns sambandet i att vi oftast passivt stillasittande tar del av det som tv har att erbjuda.
Men det behöver inte komma från tv-tittandet, det kan likväl har sitt ursprung i att vi har legat och läst lite för mycket böcker. Men någon sådan larmrapport såg vi inte skymten av. Att bli fet av att läsa är ju bara för MacAbert.
 
Marvel.