Blinkers

Det händer nästan varje dag. Bilar som svänger åt vänster och höger, parkerar och gör u-svängar. Och det är inget konstigt med det, egentligen. Det enda som är aningen konstigt är den ständigt växande skaran av bilar – eller snarare bilister – som inte använder blinkers. I början blev jag förbannad, ”jävla idiot!”. Men sedan förstod jag, jag såg sambandet. Det var främst bilar av nyare modell som inte blinkade. Ofta bilar som Volvo Crosscountry, Audi A6 och BMW – stora dyra bilar alltså. Men framför allt inte äldre än nåt år. Och det var då det slog mig, det är inte förarna av dessa bilar jag ska vara arg på. Det är inte deras fel. De är lika upprörda och uppgivna som jag. Det är faktiskt synd om dem.
Såhär ligger det till: Tekniken må gå framåt. Vad som inte går framåt och utvecklas är kvaliteten på lampor. Här går folk och köper en ny bil för trehundraåttiotusen riksdaler, och så ”poff” – efter tjugotre mil eller så pajar blinkerslamporna. Här skulle man ju tycka att det bara är att bege sig till bilförsäljaren och få lamporna utbytta. Och det är det säkert egentligen. Haken är bara att det är minst tre veckors väntetid på bilförsäljarens verkstad. Då återstår att köpa en lampa på närmsta mack. Fast det är inte så lätt. Nuförtiden har mackarna inte mycket annat att erbjuda än nygrillad korv. Fast ett och annat undantag finns det förstås. Så när den stackars bilägaren till slut hittar en mack som har blinkerslampor kommer nästa problem. Det finns förstås en uppsjö av lampor! Men det går att lösa. Bara att konsultera instruktionsboken. Så efter mycket möda och stort besvär står då bilägaren där med rätt sorts lampor. Glad i hågen öppnar han motorhuven och tittar lite. En tanke som troligen inom kort far genom huvudet är: ”Hur fasen kommer jag åt lamporna?”. Svaret är enkelt. Det gör man inte. Inte utan att montera ner halva motorn. Och det är inte alla lekmän som klarar av det. Personalen på macken får man ingen hjälp av. De är experter på bratwurst och sånt, men när det gäller montering av lampor är de inte mycket att hänga i julgranen. Och bilverkstaden har som redan nämnts minst tre veckors väntetid. Så är det konstigt att det åker omkring så många bilister som inte blinkar. Inte för att de inte vill. Utan för att de inte kan!
Och visst är det synd om dem! Jag ska aldrig mer svära åt personen i mersan som inte blinkar. För jag vet att han vill. Jag vet att han vet vad blinkersen sitter. Problemet är bara att lampan är paj. Hoppas bara krockkudden funkar. För utan blinkers kommer den behövas förr eller senare.

Ronny